1999. aasta raske elu

Leica TC600Postimehes ilmus artikkel "Robert Antropov pääseb ilmselt karistuseta" mis jutustab sellest, kuidas Jõelähtme valla väärtegude menetleja Uno Paas õigustab Robert Antropovi tenniseväljaku riigi maale ehitamist niimoodi (minu rõhutus):

"Antropov ei ole ju end varjanud, ka ei olnud 1999. aastal väga täpseid mõõteriistu, polnud veel GPSi, no läks natuke viltu," ei leidnud Paas endise politseijuhi tegevuses suurt pattu.

Mida veel? Pere sõi peeruvalgel puulusikaga ühisest potist körti sest koriluselt oli üle mindud põllupidamisele?

Ma võin omast kogemusest kinnitada, et aastal 1999 mõõdeti maad tahhümeetritega, mille nurgamõõdu täpsuseks oli 3 ja 5 sekundit ning kauguse mõõtmise täpsuseks 3mm + 3ppm.

Need ei olnud mitte mingid ülitäpsed laboriseadmeid vaid just niisuguste riistadega käisid Eesti geodeedid reaalselt väljas maad mõõtmas. Mõningad niisugustest seadmetest on tänaseni kasutusel, st niisugune täpsus on piisav ka tänapäeval.

Nendele, kes maamõõdu terminoloogiaga kursis pole, siinkohal pisike selgitus:
  • Tahhümeeter (pildil) on mõõteseade, mis mõõdab horisontaal- ja vertikaalnurka ning kaugust. Kui tahhümeetri enda koordinaadid on täpselt teada, siis saab tundmatule punktile kauguse ning nurkade mõõtmise järgi samuti koordinaadid arvutada. Niisuguse arvutuse teeb tahhümeeter tavaliselt ise.
  • Täpsus 3mm + 3ppm tähendab seda, et lisaks standartsele veale 3mm lisandub iga pikkusühiku peale veel miljondik ühikut viga (ppm = parts per million). Näiteks mõõtes 100m kaugusele on vea suuruseks 3 mm + 3 * (100m / 1 000 000) = 3mm + 0.0003m = 3mm + 0.3mm = 3.3mm. Niisugune täpsus võimaldab riigi- ja eramaa vahel küllaltki täpselt vahet teha.

Väide, et GPS'i ei olnud, on samuti vale. Geodeetiliste GPS seadmete täpsuseks hinnati sellel ajal 5mm + 1ppm. Niisugune täpsus saavutati muidugi pikkade mõõtmiste ja keerulise andmete järeltöötlusega kuid see oli täiesti võimalik. Kas niisuguseid seadmeid Eestis sellel ajal kasutusel oli, ei tea kahjuks öelda. Tänapäeval DGPS ja RTK ajal käib asi loomulikult natuke teistmoodi.

Niisiis võib järeldada, et väärtegude menetleja ei tea, mida ta räägib, või ajab lihtsalt jama.

* * *

Selle, kui täpselt tuleb maad mõõta, paneb paika Katastrimõõdistamise kord, täpsemalt paragrahv 10. Praegusel ajal on nõuded niisugused:

§10. Nõuded mõõdistamisviisidele ja mõõdistamistäpsusele

(1) Maaüksuse piiride mõõdistamisel kasutatakse geodeetilisi mõõdistamisviise, mis tagavad piiripunkti koordinaatide määramise täpsuse geodeetilise põhivõrgu punkti suhtes tiheasustusega aladel ±0,10 m ja hajaasustusega aladel ±0,70 m.

Kes viitsib, võib ise 1999 aastal kehtinud seaduse üles otsida ja vaadata, et millised nõuded sellel ajal kehtisid. Mina ei usu, et nad väga palju leebemad olid.

Sildid: #, #, #, #
One comment on “1999. aasta raske elu
  1. offf ütleb:

    On siililegi selge, et see mees ajab bullshitta. Samas, Antropov on ju “pealik”. Huvitav mille eest see Uno Paas tanki lykati? Igatepidi on kõõga – mõistad süüdi, siis on päris perses, mõsitad õigeks, siis kepib sind Vox Populi eest ja takka. Ei maksa arvata, et “omade ringkatise” kõrgete politseiametnike juures ei tööta.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*